Na rozdíl od ušlechtilých destilátů, jako je skotská whisky, neexistují v případě rumu jasná pravidla, která by říkala, co vlastně rum je a naopak není. Jedním z palčivých témat je doslazování. Až do nedávna jste totiž mohli do litrového destilátu z cukrové třtiny nasypat klidně 100 gramů cukru a stále mu říkat rum. Co se změnilo a proč je doslazování rumů problém si přečtěte níže.
Navzdory tomu, že se rumy vyrábí z cukrové třtiny, nejsou sami o sobě sladké. Cukr obsažený v melase nebo šťávě z cukrové třtiny se během fermentace přemění na alkohol, případně ho odstraní proces destilace. Přesto jsou finální rumy často až příliš sladké. Příčinou je doslazování.
Někdo tvrdí, že doslazením rumu se do destilátu jen vrací původní produkt – cukrová třtina v podobě cukru nebo melasy. Pravdou ale je, že pomocí sladidel lze zakrýt mnoho nedostatků.
Sladidla dokážou zjemnit ostrost rumu, a vytvořit tak komerčnější pití. S vyšším obsahem cukru je navíc destilát hustší a působí ušlechtilejším a luxusnějším dojmem. Spotřebitel se proto nezdráhá za takový produkt zaplatit vyšší cenu.
Kromě cukru se k doslazování rumů používá:
Nejčastěji jsou doslazované kořeněné rumy jako:
Doslazování rumu samo o sobě nemusí být problém. Přeci jen se najde celá řada konzumentů, kteří si raději pochutnají na sladkém destilátu.
Problém je neochota výrobců popravdě uvádět na etiketě, zda byl rum doslazován, případně v jakém množství.
Částečným řešením této problematiky je nové nařízení Evropské unie, které vešlo v planost v květnu letošního roku. Podle nej nesmí nést destiláty, které obsahují více než 20 gramů sladidel na jeden litr, označení „rum“.
Stejné nařízení dále stanovuje, že:
Nařízení EU o nových pravidlech pro rumy bylo oznámeno již v roce 2019. Výrobci tak měli čas si změny promyslet.
Do jedné skupiny patří ti, kteří podmínkám vyhovují a s úpravami si nemusí dělat starostí. Jde například o značky:
Na výrobce, kteří název „rum“ vůbec nevyužívají (jako je například Pyrat XO), se nová pravidla nevztahují.
Problém nastává u destilátů, kde je obsah cukru příliš vysoký. Takové značky mohou:
Díky nařízení Evropské unie sice nově poznáte „rumy“ s vyšším obsahem sladidel než 20 g/litr, rumy s méně sladily ale žádné označení mít nemusí.
Kde tedy najdete skutečně nedoslazovaný rum? Jedním řešením je vyrazit na Barbados, Jamajku nebo Martinik, kde je doslazování cukrem zakázané. Skutečně autentické ale budou jen rumy, které jsou v těchto zemích vyrobené a zabalené.
Doslazování rumů stále ještě není uzavřenou a dořešenou kapitolou. První kroky ale už mají některé státy za sebou. Rum je tak zase o kousek blíž k tomu, stát se skutečně ušlechtilým destilátem.